Malmlöf guidar under gårdagens genrep

Här under hittar du länken till det klipp där du kan se gårdagens klipp från genrepet!

Klicka här och logga in på din Facebook så kommer du direkt till klippet!


Hon vann Melodi 10!


Foto: Jonathan Ekeliw

Tove Wahlström tog hem segern i Melodi 10 med sin egenskrivna låt ”Hey you”. Hennes bidrag röstades fram som vinnare av både juryn och tittarna.


– Ååh, det känns jättekul. Jag är superglad, sa vinnaren till Frispråkarn efter att ha sjungit vinnarlåten för en jublande publik som ställt sig upp för att applådera. Hennes mamma kommer upp på scen och omfamnar sin dotter.

– Jag är rörd, stolt förstås, säger hennes mamma Maria Wilke.

Hade du väntat dig det här?

– Nej, men jag hade mer förhoppningar i år än vad jag hade förra året, säger Tove Wahlström.

Varför tror du att just du vann?
– Jag tror jag hade en glad låt, ett bra nummer och en klatschig refräng.

Hur har vägen fram till segern varit?
– Jättestressigt, mycket att göra men väldigt roligt. Man stressar mycket under genrepen så det är svårt att känna, men nu känner man att det är kul.

Tove hade från början inte tänkt ställa upp i årets melodifestival eftersom hon har fullt upp att öva inför en kommande audition.
– Jag har sökt en sångpedagoglinje och ska på audition om två veckor så jag hade egentligen tänkt öva inför det, säger Tove som redan imorgon börjar repa på nytt.
– Imorgon ska jag börja öva till min audition på riktigt, jag har smitit undan nu under veckan och övat lite men nu ska jag bara satsa på det, säger hon.

Isabel Diaz Sjöholm

Rapport från generalrepetitionen

Det verkar lite rörigt inne i kontrollrummet till en början när Frispråkarn tar plats i festivalarenan för att se generalrepetitionen för Melodi 10. Men efter tio minuter ger studiovärden Johanna Andersson klartecken.
– Rulla filmen!

Korta humorklipp och en hejdundrandes show – det är vad Kaggepubliken har att vänta sig ikväll. Efter dansarnas svettiga öppningsnummer läggs ribban högt. Frispråkarn kan redan skvallra om artisternas scenframträdanden.


Bidrag 1: This is life
Text, musik och artist: Hanna Eriksson
I en blå festblåsa intar låtskrivaren och artisten Hanna Eriksson med bestämdhet scenen och visar vart skåpet ska stå. En bra start på tävlingen och dansarna Hannah, Elin och Emma Å spexar till och höjer numret ytterligare.


Bidrag 2: Don´t you know
Text, musik och artist: Isaac Jonsson
Isaacs låt kommer verkligen till sin rätt på scen. Den går från bra, till riktigt bra. Skolans clown visar inlevelse och framför sitt bidrag på ett ödmjukt men ändå självsäkert sätt. Han står still, men för den som vill se rörelse gör dansarna Enzo och Emma G ett känslofyllt dansnummer i bakgrunden.


Foto: Isabel Diaz Sjöholm

Bidrag 3: Make up your mind
Text, musik och artist: Klara Nilsson och Fanny Forslund
Trots tekniska problem med Klaras mikrofon ror tjejerna hem framträdandet. Att de saknar dansare märks inte, tillsammans fyller de ut scenen bra ändå. Det känns tufft, tjejigt och deras utstrålning och charm kan nog ta dem långt i tävlingen. Klara och Fanny kan bli farliga för konkurrenterna.


Foto: Isabel Diaz Sjöholm

Bidrag 4: Surrender to your love
Text, musik och artist: Martin Nyman
Det här är starkt, vackert och ärligt. Det känns som att Martin verkligen skrivit från hjärtat och när han framför sin ballad lyfter han låten till högre höjder. Han får mig att tro på varje ord han sjunger, scenspråket är inlevelserikt och få förunnat.


Bidrag 5: Hold on
Text och musik: Hanna Eriksson och Sara Eksmo
Artist: Sara Eksmo
Stark inlevelse och fin sång. Sara gör ett bra jobb och man kan inte begära mer av henne. Det känns enkelt och det gillar jag. Men kanske blir framträdandet lite för enkelt. Efter flera nummer med dansare känns det som att något saknas – kanske just dansarna. Synd, för Sara får bära mycket själv. Å andra sidan riktas all uppmärksamhet till stjärnan själv vilket också kan vara till en fördel.


Foto: Isabel Diaz Sjöholm

Bidrag 6: Hey you
Text, musik och artist: Tove Wahlström
Dansarna är tillbaka! Rosetter, volanger, färgglatt och flickigt. Det här blir man glad av och i andra refrängen sjunger jag nästan med. Ett bra tecken på en bra refräng och går det som på genrepet ikväll kanske Bert Karlsson får som han vill.


Foto: Isabel Diaz Sjöholm

Bidrag 7:
Text och musik: Daniel Wendefors och Alexander Grönlund
Artist: Daniel Wendefors
Det är under detta bidrag publiken lutar sig tillbaka och bara gungar med till musiken. Det här är svenskt, skönt och rätt soft utan att för den delen kännas lagom och tråkigt. Det känns tryggt att ha Daniel vid en fast punkt på scenen, vid sitt piano. Dansarna Rodrigo och Belal sköter resten och fyller på ett kravlöst sätt ut tomrummet på scenen.


Foto: Isabel Diaz Sjöholm

Bidrag 8: Hello goodbye
Text och musik: Martin Nyman
Artist: Paulina Palmgren
Med en ballad avslutar fjolårets vinnare på ett kraftfullt sätt. Som veteran i tävlingen känns hon avslappnad men ser på scen ut att vara en av de mest fokuserade artisterna. Hon håller sin fasta punkt på scen och låter dansaren Linnéa sköta resten. Uttrycksfullt och känslofyllt avslut.

Isabel Diaz Sjöholm   


Se Melodi 10 på webben - LIVE!


Snart är det dags! Vårens stora händelse på Kaggeholms folkhögskola, Melodi 10, drar igång klockan 19:00...

Om du inte kan vara på plats går det alldeles utmärkt att följa hela spektaklet via webben. TV-linjen kommer att livestreama alltihopa på Kaggeholms hemsida och Frispråkarns reportrar lovar att twittra ända in till småtimmarna!

”Det får bära eller brista”


Foto: Jesper Jäger-Ärlestad

Hon ska bjuda på avancerad akrobatik i öppningsnumret - med en stukad högerhand. Förutsättningarna kunde ha varit bättre för dansaren Yasmin Oom...


I kväll är det äntligen dags för vårens stora händelse på Kaggeholms folkhögskola, Melodi 10.

Men förutsättningarna kunde ha varit bättre för Yasmin Oom, som ska dansa i öppningsnumret.

- Högerhanden är stukad. Det känns lite bättre än vad det gjorde för några dagar sedan, men det gör fortfarande jätteont när jag stödjer på den, säger Yasmin.

Och det kommer hon, vara sig hon vill det eller inte, att tvingas göra. Öppningnumret är nämligen ingen wienervals direkt - Yasmin ska bjuda på avancerad akrobatik...

- Jag kommer att köra med bandage, men det lär göra rejält ont i alla fall. Det får bära eller brista.

Nå, vi får hoppas att det går som en dans för Yasmin.

Jonathan Ekeliw

TV:s nya tillskott under Melodi 10


Foto Jesper Jäger-Ärlestad


En journalist bakom kameran.

Anna Johannesson går i journalistklassen, men under Melodi 10 har hon bytt pennan mot en filmkamera.
Hon kan tänka sig att jobba inom TV i framtiden men hon ångrar inte valet av en journalistisk utbildning.
– Det känns väldigt kul att de frågade mig och att de visar mig det förtroendet, säger Anna Johannesson.

Det är fyra kameror som kommer att rulla under Melodi 10 och Anna kommer att sköta en av dem. På gymnasiet läste hon mediaprogrammet med inriktning rörlig bild. Om Anna tackat nej till erbjudandet hade Daniel Olofsson tagit hennes plats bakom kameran, men som projektledare vill han vaka över produktionen.
– Hon är fantastiskt duktig och vi är otroligt nöjda med hennes insats, säger Daniel Olofsson.

Hur känns det inför ikväll?
- Det känns lugnt, säger Anna Johannesson.

Maria Kuffner

Tekniska problem under generalrepetitionen


Foto: Ida Krasse

Mikrofonen slutade fungera när Fanny och Klara skulle repetera sitt bidrag för sista gången innan kvällens show. 

Allt gick som på räls fram till bidrag nummer tre hade presenterats och artisterna Fanny och Klara hade intagit scenen. Musiken fyllde lokalen men när Klara skulle ta ton fungerade inte mikrofonen, publiken kunde bara höra Fannys röst. Klara fick diskret överlämna mikrofonen till TV-eleverna som åtgärdade problemet lagom till låtens slut.

När alla artisterna hade framfört sina låtar ropade studiovärden Johanna Andersson ut i mikrofonen att Fanny och Klara skulle få framföra sitt bidrag en gång till på grund av de tekniska problem som uppstod.  

Isabel Diaz Sjöholm


Simon & Simon gör festen möjlig



I kväll smäller det! Livesända Melodi 10 sparkar igång med dunder och brak - men TV-produktionen hade inte varit möjlig utan de två tekniksnillena Simon Englund och Simon Lindberg.
- Vi kopplade in minst 70 sladdar bara igår, säger "Limpan" Lindberg som i det närmaste har bott i kontrollrummet de senaste dagarna.


Ingen har väl kunnat undgå trafiken in och ut ur gympasalen den senaste veckan? Förberedelserna inför kvällens spektakel har pågått dygnet runt och inte minst TV-eleverna - med sin enorma utrustning som monterats upp bland ribbstolar och basketkorgar - har flängt runt fram och tillbaka, dag ut och dag in...

Några som knappt synts till någon annanstans än i tjejernas omklädningsrum, numera nedstökat med alltifrån mixerbord till femtioelva TV-apparater, är Simon Lindberg och Simon Englund. "Simonarna" har med sina skarpa teknikhjärnor fått ta ett enormt ansvar för att all utrustning är på rätt plats och, framför allt, fungerar.

- Oscar Lindén (teknikansvarig på skolan) var sjuk förra veckan och i helgen åkte han upp till Norrland, så vi har fått pyssla en hel del själva, konstaterar Simon Englund.

- Men det varit ganska kul ändå. Vi har verkligen fått ta ansvar och säkert utvecklats en hel del på den punkten, fortsätter han.

Simon Lindberg flikar in:

- Vi kopplade in minst 70 sladdar bara igår och på det hela taget rör det sig säkert om hundratals. Jag måste säga att det känns skönt att påsklovet kommer direkt efter det här...

Hur kommer det gå i kväll då - känns det som att tekniken klaffar nu?

- Ja, det tror jag. Visst blir det en utmaning, men det känns som att vi har hyfsad koll på läget, säger Simon Lindberg och får med håll från sin namne, Englund:

- Det kommer att gå bra, det ska gå bra.

Jonathan Ekeliw

Rep inför Melodi 10



Frispråkarn spanar in repetitionerna av Melodi 10.

Full aktivitet i matsalen


50 procent av bibelklassen tillsammans med Bongani Skosana

Bibelklassen jobbar frenetiskt för att allt ska vara i ordning till festen.


I detta nu förvandlas matsalen till efterfestlokal. Frispråkarna kan avslöja att grönt är färgen för festen. Viktoria Ahlman från Bibelklassen tycker att grönt var en klockren lösning.
- Vi längtar alla efter våren och med den här färgen välkomnar vi, Kaggeholm just våren.

Menyn utgörs i år av kladdkaka och av en rödsaft, möjligtvis hallonsaft. Bibelklassen satsar helhjärtat för att uppfylla sin del av festen. Viktoria Ahlman avslöjar också att de kommer sätta sin egen prägel på festen.
- Vi har gömt ett litet bibelord i varje servett.

Har det varit svårt att baka för 200 personer?
- Nej vi fick låna köket i Björken igår och det var många som hjälpte till så det gick snabbt, säger Martina Karlsson.

Receptet på melodikakan finner du i dagens nummer av Frispråkarn.

Johan Andersson

Gör debut ikväll - som sångare



Isaac Jonsson står ikväll och sjunger sitt bidrag Don´t you know. Efter att ha sett genrepet är det svårt att gissa att rösten varken är hans första eller andra utan i själva verket hans tredje instrument. Och att själva låten inte var klar förrän i söndags.

Första gången jag hörde låten var den verkligen skitdålig. När jag hörde den på genrepet var den helt förändrad. Är du nöjd med den?
- Det var lite roligt att ni fick höra den första versionen, den var ju inte ens klar. Det var mer för att visa TV-eleverna hur lång låten skulle bli. Men nu är jag väldigt nöjd med låten, säger Isaac Jonsson.

Du har ett väldigt speciellt rörelseschema på scenen, är det något som är genomtänkt?
- Nej det är inte genomtänkt, det är helt improviserat. Jag är inte så genomtänkt som person.

Kommer du satsa på sången som instrument efter det här?
- Nej, men jag kommer nog att sjunga mer.

Isaac Jonsson kommer att uppträda som andra bidrag med låten Don´t you know.

Johan Andersson

Inblick under repetitionerna

Nedräkning inför kvällens Melodifestival

På scenen sitter tv-läraren Johanna Litsgård Lebourne bakom trumsetet. Hon kör igång en trumvirvel när programledaren Carolin Alkegård övar sin presentation av kvällens vinnande artist. Johanna tycker att eleverna har skött sig jättebra med tanke på att de aldrig gjort något sådant här tidigare.
– De har tagit sig an uppgiften på ett proffsigt sätt, säger Johanna Litsgård Lebourne till Frispråkarn.


Maria Kuffner


Studiomannen med järnkoll

Det repas in i det sista. Johanna Andersson är studioman under Melodi 10 och hon känner att läget är under kontroll inför kvällens sändning.

Som studioman måste man lyssna in båda sidor det vill säga artister, dansare och de som jobbar inom produktionen. Det är många viljor och åsikter och hon vill undvika sura miner bland de deltagande i produktionen.
– Ikväll kommer allt att klaffa, jag är inte nervös nu men jag kommer säkert att bli det, säger Johanna Andersson till Frispråkarn.


Maria Kuffner


Frispråkarn tar tempen inför kvällens Melodi 10!

Hur känns det inför ikväll?

– Det känns bra, jag är lugn. Jag är mest nervös att folk inte ska uppskatta humorn i inslaget som jag och Egon har gjort. Men David har full koll vilket gör att jag är lugn, säger Petter Thermaenius, bildmixer.

– Det känns mycket bra, det kommer att bli en bra helhet, säger Klara Nygren, tv.

– Det är jättekul att det äntligen är dags, jag är inte nervös, säger Carolin Alkegård, programledare.


 – Det känns ganska lugnt spelmässigt, men det som känns osäkert för mig är bytena mellan låtarna. Förra året övade vi på scenen både lördag och söndag så att man fick mer rutin och i år har vi bara övat en dag, men det ska nog gå bra, säger Carl-Johan Landin, musiker.


– Jag är jättetaggad, det ska bli roligt att se showen ikväll, säger Viktoria Ahlman, allmän.


– Jättebra, roligt framförallt, jag är nog nervös fast jag inte känner av det ännu, säger Isaac Jonsson, musiker/artist.


– Det känns pirrigt men jag fokuserar på att ge järnet och ha roligt. Det viktigaste är att man har kul, säger Daniel Wendefors, musiker/artist.


Maria Kuffner


Hon fick repetera ensam

Dansaren Emma Åhlfeldt fick öva ensam bakom sångerskan Hanna Eriksson i helgen. Hennes två danspartners Hannah Karlsson och Elin Elisson Helméus dansade på annat håll.

I svart hatt och hängselbyxor repeterar Emma Å till bidraget This is the Life. Ensam. Hennes två danspartners Hanna och Elin är på audition till en dansskola i Amsterdam.
– Det blev lite taskig tajming, säger Emma som tycker att det hade varit skönt om de hade kunnat vara på plats för att repetera.
Men trots att hon tvingats repetera ensam har hon tagit danspartnernas frånvaro med ro.
– Vi tränade rätt mycket i fredags eftersom vi visste att de skulle iväg, säger hon.

Samarbetet mellan henne, hennes danspartners och artisten Hanna Eriksson tycker hon annars har fungerat bra.
– Vi åt lunch med musikarna och kom fram till en gemensam lösning på koreografin. Jag tycker att det har gått bra att jobba ihop, vi har bollat idéer och vi kom ganska fort fram till en grund som vi sedan fick feedback på från lärarna.  
Att dansa till Livemusik är något nytt för er, hur är det?

– Riktigt kul, väldigt häftigt. Det är en helt annan grej jämfört med att sätta på en CD, säger Emma som ser fram emot tisdagens framträdande.

– Det kommer bli mycket show och coola insatser. Jag tror att man kommer sitta och tycka att det är bra och tänka ”wow!”.

Men finns det inte något som kan gå fel?

– Om något skulle gå fel så är det öppningsnumret, när hela dansklassen ska dansa och det kan bli trångt.

Det är första gången ni dansare inte är själva på scen, hur känns det?


– Det är en träning det också. Nu ska vi spexa till framträdandet och det är artisten som är själva numret. Det är en träning att bara vara en show bakom.

Ni har inte mycket utrymme på scen, tror du att ni dansare kan komma att ta för mycket plats från artisten på grund av det?

– Som dansare är vi beroende av mycket plats, men vi får tänka på att inte täcka artisterna. TV-eleverna har annars ordnat mycket, de ser helheten och placerar kören och dansarna där det passar. Sedan måste man som dansare alltid vara flexibel och kunna ändra på danssteg så att de passar till det utrymme man har.

Isabel Diaz Sjöholm

Scenen är för trång




Danseleverna tycker att det är trångt på scenen. Med alla instrument som står där har de svårt att röra sig fritt.
– Pianot är i vägen, det gör att vi inte kan stå i led, säger danseleven Emma Gustavsson.


Danseleverna får det svårt med sin koreografi på grund av bristen på plats. Scenen är proppad med instrument.
Men enligt Daniel från tv kan de inte få mer utrymme.
– De har fått så mycket plats de kan få, säger han.
Emma Gustavsson är ändå inte speciellt orolig inför morgondagen.
– Går det inte får vi försöka lösa det på annat sätt, säger hon.

Jesper Jäger - Ärlestad

"Låtarna var inte färdiga"



Musikläraren Hasse blev lite stött förra veckan när recensionerna av artisternas låtar kom ut.
Anledningen till hans missnöje var att låtarna var långt ifrån klara.

Hasse menar att låtarna som kom ut förra veckan bara var arbetskopior för tv och dans eleverna. De var inte färdigmixade och redo för recension.
– Allt spelades in under en eftermiddag live, musikarna var inte redo för en granskning, säger han.

Jesper Jäger - Ärlestad

Det börjar dra ihop sig

Just nu håller tv-eleverna på för fullt med förberedelserna inför morgondagen.
Eleverna har ett fullspäckad schema med en massa bitar som ska klaffa.
– Om det är någonting som inte ser bra ut i showen ska det sitta till imorgon, säger tv- eleven Klara Nygren.


Det är mycket som måste fungera idag. Just nu övar programledarna in sin entré och halv elva är det dags för artisterna
att träna in sina nummer.
Då kör artisterna ungefär en havtimme var tills hela showen är intränad.
– När vi är färdiga för dagen ska alla få se sina uppträdanden, det kan vara lite ovant att se sig själv på tv och det är viktigt att artisterna själva får se hur deras nummer ser ut, säger Klara Nygren.

Jesper Jäger - Ärlestad

Mikaela med de gröna fingrarna

Scenbygget är i full gång och sakta men säkert växer Green Room fram. Den som kämpar för att få detta att bli en lugnande oas för artisterna är Mikaela Järgården, tillsammans med sin övervakande assistent Madeleine Blom.

Temat för årets Melodifestival är film. Men i Green Room satsas det mer på lummig grönska och solig atmosfär. Mikaela Järgården, som inreder rummet, sitter på huk och målar ett staket under uppsikt av producenten Madeleine Blom.
- Madde är min assistent under det här arbetet, säger Mikaela och drar med penseln med stora rörelser.
- Jag är ju chef! Utbrister Madde lätt förnärmad.
- Inte i det här sammanhanget, här hjälper du mig, kontrar Mikaela med ett leende.

 Från början tänkte de att det kunde vara kul med tvättlinor med tvätt som hängde genom rummet. Detta utvecklades vidare och blev till slut den trädgård som håller på att växa fram. Själva är de väldigt nöjda med sin rekvisita som består av både parasoller, blommor och trädgårdsmöbler. Det är en blandad kompott av lånade, medtagna och nyköpta saker som pryder det exklusiva rummet.
- Tanken är att det ska vara en avslappnad miljö mitt i allt det strikta. Det ska vara lugnande att komma dit och komma bort från stressen på scen, säger Mikaela.
- Det är kul att Green Room blir gröna rum. Det är ändå lite inspirerat av filmer. Vi ska försöka ha ett sockerdricksträ och rummet ser ut lite som en scen ur Alice i Underlandet, säger Madeleine.



Anna R.S


Se hur scenbygget startade


Tips till stressade artister

Stressen är påtaglig för artisterna och deras band, men även för dansarna. Vissa har en mer avslappnad inställning medan andra känner hur tankarna fortfarande snurrar runt när huvudet nuddar kudden.

På Kaggeholm rullar schemat på i en rasande fart. Repetioner avverkas på löpande band och bara några dagar innan Melodifestivalen håller fortfarande de sista rörelserna på att koreograferas och tonerna att sättas.

Är ni stressade?
- Ja! utropar Linnea Sjönneby och Emelie Lagergren i dansklassen.
- Vi sover inte, skrattar Linnea. Man tar ju med sig det hem, det är inte som ett kontorsjobb, där man kan lämna det. Men så är det om man jobbar med dans och musik. Det är ju en tankeprocess också, vad man ska ha på sig och förbättra.

Bland musikerna går det mer upp och ner. De som är med i fler låtar eller är artister är mer stressade men de flesta känner ändå att de har kontroll över situationen. Erik Svanberg är övertygad om att han spelar en av de vinnande låtarna men är ändå lugn. Hans sömnbrist beror enbart på hans snarkande rumskompis. Hanna Eriksson däremot känner mer av pressen och bidragen lämnar inte hennes tankeverksamhet ens på natten.
- Igår var det svårt att sova. Tankarna gick runt, runt kring alla praktiska saker och liknande. Det är kämpigt under tiden, men samtidigt är det jättekul.


Alexander Grönlund är en av dem som är lugn och glad till sinnes och mest tycker at det är roligt med många låtar på gång. Han har även blivit kallad klassens chilligaste kille. Därför ger han nu fem nervarvningstips som han använder sig av.

  1. Göra det man verkligen tycker är roligast.

  2. Se på tv.

  3. Göra något där man inte behöver tänka för mycket, typ städa.

  4. Om man hamnar i en diskussion så ska man försöka låta bli att delta och bara lyssna.

  5. Ta en stund för dig själv.

Anna R. Strandberg


Scenen skapar nackproblem för publiken



Inget för de med ömma nackar.                              Foto: Ida Krasse

Den inhyrda scenutrustningen har redan ställt till med bekymmer för produktionen. Scenen är för hög och de i publiken som sitter närmast kommer behöva höja sina huvuden för att se ordentligt enligt uppgifter från scenbyggarna.
- Det är bäst att sitta långt bak annars bör man nog komma hit med nackstöd eller en inbokad tid hos naprapaten dagen efter, säger Johanna Andersson, scenansvarig.



Cirka 150 platser räknar
man med att kunna erbjuda. Dock utlovar Simon Lindberg, tekniskt ansvarig inga pyrotekniska överraskningar eftersom det krävs licens för det.
- Vi hade planer på det men brandrisken, licenskraven och att vi inte hittade någon utrustning när vi var ute och letade, säger han.

Nytt för i år är annars en bakprojektionsduk som kommer sättas upp bakom scen där bidragen och inslagen ska visas på storbildskärm. Inslagen är fortfarande hemliga men kommer som tidigare nämnt att gå under temat film.

Oskar Persson


"Jag får bara glädjepirr när jag tänker på det"


Paulina Palmgren repar i kapellet med låten Hello Goodbye Foto: Ida Krasse

Hello Goodbye är en låttitel som många kopplar till det ljuva sextiotalet och the Beatles. Men inte här på Kaggeholm. Hello Goodbye är nämligen namnet på låten som Paulina Palmgren kommer att framföra på Melodi 10

– Den är rockig men med powerballadkänsla. Attitydig fast sårbar på samma gång, beskriver Paulina Palmgren.

Hello Goodbye är skriven av Martin Nyman och handlar om olycklig kärlek. Eftersom Martin Nyman själv tävlar med en annan låt, frågade han Paulina om hon ville sjunga den, vilket hon mer än gärna ville.

– Det var två eller tre veckor sedan han frågade, så det har gått fort. Vi arrangerade om slutet av den senast idag, säger hon.

 

Paulina Palmgren har alltid varit en kreativ person. Hon gillar allt från att måla och dansa till att sjunga och beskriver att hon länge kände sig splittrad mellan dessa saker. För ett par år sedan tog hon dock beslutet att satsa på musiken, tack vare att pojkvännen gick musikutbildningen här på Kaggeholm. Ett beslut som hon långt ifrån ångrar.

– Det är så otroligt givande, jag har fått en helt annan syn på mig själv och det jag gör, säger Paulina Palmgren. Först hade jag bara tänkt gå ett år, men så blev det inte.

 

Paulina går alltså andra året på Kaggeholm och är inte bara veteran i Melodi-sammanhang utan även fjolårets vinnare. Men det ger henne inte någon prestationsångest.

– Nej, jag har ju redan fått vinna. Det är så oerhört många bra bidrag så det blir kul vilket som än vinner.

Att det inte är första gången hon deltar bidrar däremot till ett lugn hos henne.

– Jag känner mig mer avslappnad. Får bara ett glädjepirr när jag tänker på det.

Ida Krasse


Han tycker att lagom är bäst


Daniel Wendefors under repetitionerna av Lagom.                              Foto: Ida Krasse

På tisdag tävlar Daniel Wendefors i Melodi 10 med låten Lagom. Den skrev han tillsammans med Alexander Grönlund i protest mot det samhällsideal som de anser handlar om att bara vara mycket och att bli känd.    

– Det är en skämtsam låt som handlar om förnöjsamhet, att släppa på pressen, säger Daniel Wendefors.

Daniel Wendefors beskriver låtens sound som gladpoppig med vissa influenser av gospel. Texten är skriven med glimten i ögat, något som han hoppas att publiken kommer att märka av och uppskatta.
– Syftet med låten är att sätta ett leende på lyssnarnas läppar, säger han.


I hela sitt liv har Daniel Wendefors varit omgärdad av musik, enligt honom mycket tack vare sin uppväxt i kyrkan. I andra klass började han ta pianolektioner och kunde då börja spela på det piano som alltid funnits i hemmet. Varför musik är viktigt för honom vet han med säkerhet.
– Genom musiken kan man få utlopp för alla känslor, såväl glädje som sorg.


Än så länge känner han sig inte nervös inför uppträdandet under vilket han både skall sjunga och spela piano. Men han medger att det kommer att bli en utmaning att få till det och att nervositeten antagligen kommer att smyga sig på tids nog.
– Jag blir nog nervös precis innan jag går på scenen, säger han till Frispråkarn.

Ida Krasse



Magen stoppar inte Isaac

Artisten Isaac Jonsson har fullt upp med repetitioner inför tisdagens Melodi 10 och samtidigt brottas han med magproblem. Men att den oroliga magen skulle sätta propp för hans uppträdande med låten "Don't you know" tillbakavisar han starkt.

- Jag har haft det såhär sen jag var liten, det har inget med nervositet inför tävlingen att göra, säger han.

Är det något allvarligt?
- Nej, jag har inte magsår, bara en orolig mage.

Trots att han själv är lugn har Isaacs mage fött klagomål bland hans internatvänner.
- Äter han blomkålssoppa och 4 ägg till lunch blir det jobbigt, säger en granne som vill hålla sig anonym.

Magen är altså inget problem för Isaac. Han har vant sig och istället vänt det till något roligt.
- Jag ser det mer som en välsignelse, jag har ju ett innestående rekord på 100 fisar på tre minuter, säger Isaac med ett leende.

Oskar Persson

Repetitionerna börjar gå som en dans


Nu har de integrerade repetitionerna med både musikare och dansare kommit igång. Här ser vi Tove Wahlström framföra låten Hey You tillsammans med dansarna Andrea Abrahamsson, Jonna Hammarsten och Emilie Lagergren.
Ida Krasse

Tekniken sviker tv-elever

Den stressade tv-klassen kämpar hårt för att få ihop en så bra Melodifestival som möjligt. Trots att det ser ut att ordna upp sig i slutändan stöter de på en del problem på vägen.
- Det är tidsbrist på tv-linjen, stressen är här, säger Madeleine Blom.

Skolans tekniklärare har varit sjuk, vilket har blivit ett problem för tv-klassens VB:N Klara Nygren, som sköter uppspelningen av förinspelade inslag. Hon har inte hunnit få den utbildning som krävs. Tv-lärarna har varit tillgängliga men däremot har kommunikationen mellan de olika linjernas lärarna varit sämre.
- Vi hade inte tillgång till musikerna i början eftersom de var schemalagda annorlunda än vi, säger producenten Madeleine Blom. Därför blev deadlinen uppskjuten till på söndag. Vi kommer att bli klara i tid men det är alltid tråkigt med förskjutningar.

Förutom ett pressat tidsschema och sjuka lärare brottas tv-eleverna även med bristande teknisk utrustning. Av deras sju redigeringsdatorer har de enbart tre stycken som fungerar. Men eleverna börjar bli vana.
- Det är alltid struligt på tv-linjen, säger Madeleine Blom.



Anna R. Strandberg

Drama i den sjuka duon

Sjukdomar sprider sig i det kalla vintervädret och ett flertal artister ligger i riskzonen, om de inte redan är sängliggande. Duon Fanny och Klara är två av dem som har drabbats. Men kanske är anledningen till sjukdomen en större orsak till att det knakar i fogarna än hostan i sig.

Fanny och Klaras låt Make up your mind handlar om intriger mellan två tjejer och en kille. Frågan är om detta har förflyttas till verkligheten. I nuläget skakas gruppen av diverse sjukdomar och bland annat har deras trummis halsfluss. Nu har även de två tjejerna blivit sjuka eller är i allafall på väg att bli.
- Vi har en smittokälla i vår grupp som har smittat mig, säger Fanny.

Vem är smittokällan?
- Det är inte så schysst att säga. Vi vill inte prata om vem det är, säger Fanny.
- Det är Daniel (Antonsson), Fannys pojkvän som är sjuk, så det är inte ju så bra att hon umgås så mycket med honom just nu.

Fanny stirrar på Klara och leendet har försvunnit från ansiktet.
-Men Klara vad gör du? Varför säger du det?
Men ingen av dem oroar sig för själva melodifestivalen utan verkar övertygade om att de kommer kunna ge järnet. De övar fortfarande men tar det lugnt på repetitionerna och markerar sig genom låtarna. Men trots den lugna ytan verkar det ändå finnas en viss oro i gruppen.
-Klara pratar mycket nu om: ”Hur ska det gå, hur ska vi hinna”, säger Fanny.

Tjejerna i de söta träningströjorna tittar intensivt på mig. När jag avlägsnar mig slänger jag en blick över axeln och ser tjejerna gå åt varsitt håll.

Anna R. Strandberg


Dans övar på öppningsnumret



Den rätta titeln ska vara: Andrea Abrahamsson

”Gör jätteont”

Sedan några dagar tillbaka har dansaren Emma Gustafsson haft
ont i sitt högra knä. Idag tog hon av stödstrumpan, men helt
bra är hon inte ännu.

– Det är en del hopp och snurrar i dansen som gör jätteont att
göra, säger hon till Frispråkarn.
Hon tror att skadan bara är en överansträngning eller sträckning
och att den inte kommer att bli ett problem för Melodi 10.
– Det är bara att bita ihop, säger hon.

För att blir frisk till tisdagens framträdande försöker hon att ta det lugnt, stretcha och hålla foten i högläge så mycket som det går.

Isabel Diaz Sjöholm


Repetitionen hotad

Kapellet står öppet för repetition. Några musikare strövar omkring mellan stolsraderna, andra fixar och trixar på den spartanska scenen. Den känns bara ödligt och kallt.

Men känslan höjs fort när musiken börjar att fylla lokalen. Daniel Wendefors tar i och låter pianot göra sitt. Akustiken får alla att lätta upp sina leenden. Fanny och Klara kör igång, om möjligt lite för lågt. Musiken tar över och mikrofonerna är för låga. Men det rättar snart till sig och känslan stiger. Rösterna faller över de tomma bänkraderna. Någon ensataka fotoblixt syns till, annars är det bara de som är med och spelar som syns till.

Så öppnas dörren av en man som abrupt abryter repet och säger sig ska använda lokalen för lektion med allmänna linjen. Musiken lyser med sin frånvaro, istället ser man en aning panik i musikarnas ansikten. Inte helt obefogat med tanke på den relativt korta tid som de har att öva in låtarna på. Mannen står fast vid att detta är lektiontillfälle varje torsdag, vare sig det är temavecka eller ej. Det uppstår en diskussion men lösningen finner de snabbt tillsammans.

Han går efter att de tillsammans löst problemet och skaffat en annan lokal på skolan med nödvändig utrustning han kan bruka. Repet fortsätter som vanligt denna torsdagseftermiddag.


E.M

Musikelev slutkörd

Trycket är stenhårt på musikeleverna. En av de som drabbats hårdast av tempot är Alexander Grönlund som börjar känna sig utarbetad.
- Jag har tackat ja till för mycket, säger han.


Frispråkaren har tidigare rapporterat om sjukdomar som sprider sig bland artisterna, även stressen börjar nu sätta in. Alexander Grönlund är verksam som både Gitarrist, basist och körsångare. Han tog självmant på sig mycket jobb, kanske för mycket.
- Det var väldigt stressigt igår och med facit i hand tog jag nog på mig lite för mycket säger han.

Alexander Grönlund är trots trötthet positiv till sina uppdrag och menar att det framförallt är roligt.
- Det blir lite mycket ibland men ingen har tvingat mig, jag har själv tagit på mig det här säger han.

Henrik Boman





Bildspecial: Fanny och Klara repeterar

Det blir mycket repeterande för samtliga tävlande. Frispråkarn bjuder på ett bildspel från Fanny Forslunds och Klara Nilssons repetition på torsdagseftermiddagen.

Alla bidrag måste sitta perfekt när festivalen brakar loss på tisdag kväll. Artisterna tränar flera timmar varje dag på låtarna.

Fanny Forslund och Klara Nilsson övade på sin låt ("Make up your mind") i kapellet kort efter presskonferensen.


Fanny Forslund (till vänster) och Klara Nilsson repeterar med band och kör. Foto: Emma M


Fanny Forslund har skrivit låten tillsammans med... Foto: Emma M


... sångkollegan Klara Nilsson. Foto: Emma M

Marcus Simm

Alla får vara med

Urvalet av låtar till årets melodifestival har varit obefintlig. Av de 8 bidrag som skickades in till tävlingen har samtliga kommit med.
- Det kom ju inte direkt in fyrtio bidrag säger Daniel Olofsson, projektledare för melodi 10.

I den svenska melodifestivalen finns ett gäng regler. Låtarna ska klocka in på 3 minuter. Dem får inte ha varit spelade innan och för att man ska bli uttagen måste man självfallet ha skrivit en hit. I melodi 10 finns inget regelverk. Hasse Johnzon är lärare för musikeleverna och förklarar tankegångarna.
- Vi har försökt att hålla ner längden på låtarna. Vi tror att orginalitet och kreativitet kan gå förlorad om vi skulle hålla hårt på det, säger Hasse Johnzon

Daniel Olofsson har varit med från från att låtarna först nådde jurygruppen. Han menar att, trots det låga anmälningsantalet, håller låtarna hög klass.
- Det kom ju inte direkt in 40 bidrag så det fanns inte så mycket att välja mellan. Dem som kom in höll däremot en hög klass och vi tog självklart med samtliga, säger Daniel Olofsson.

Hasse Johnzon
Hasse Johnzon

Låtarna får även ha varit spelade innan och när det gäller just regler så är Melodi10 helt befriad från just det.
- Vi har inte haft några regler. Skriva så bra låtar som möjligt, det ska vara en tävling i låtar med relativt fritt innehåll. Tanken är att det ska vara nyproducerade grejer, men jag vet inte om det är gamla idèer som eleverna slipat på, Säger Hasse Johnzon.


Henrik Boman







Elever drar ett stort lass till Melodi 10

Mats Levander, Teve-lärare på Kaggeholm vilar lugnt inne på sitt kontor. Ute stressar eleverna på både TV, journalistlinjen, dans och musikare för att få allt klart inför the big day på tisdag.
— Så här går det till på riktigt, eleverna får en god bild av verkligheten under en sån här produktion.

I år är det sjätte året i rad som Melodifestivalen på Kaggeholm anordnas. Den första hölls i kapellet och under åren som gått har det blivit en riktig folkfest. Mer folk kom för varje år och festivalen flyttades då till gymnastiksalen. Mycket jobb står eleverna för.

— Jag har varit lärare här i tre år och har sett utvecklingen. Att vi lärare backar ur är för att eleverna själva ska få fram sina kunskaper och agera själva. De ska inte få allt serverat. Det har visat sig att det har fungerat utmärkt.

— Det som är intressant är att för varje årskull finns det nån som har kontakter som är till nytta för festivalen, tilläger han.

Att låta eleverna stå för sökning av rabatter till teknik som behöver köpas in ser han som en fördel.
— Varje grupp har någon som kan bli en bra administratör, det är bra för självförtroendet att man ser att man klarar av saker själv.

Mats ser fram emot en ny omgång av Melodifestivalen på Kaggeholm och lutar sig lugnt tillbaka.
— Alla gör sitt absoluta bästa och det är kul att se.

text och foto: Madeleine Nilsson

Mats Levander litar fullt på eleverna inför Melodi10

Oväntat värre

Årets programledare var mer än oväntad. Efter många om och men såg det ut som om Carolin inte ens var på kartan för att bli programledare. Istället spekulerades det i att det var Cassandra som skulle bli den faktiska frontfiguren för årets Melodi10.

Turerna var många, och sju sökte jobbet som sidekick eller programeldare. Varje audition spelades in av TV och bedömdes utav bland annat en representat från varje klass. Utan minsta tvivel lyckades Carolin lura oss alla och hålla masken. En stark vilja i samband med ryktena om att hon inte skulle bli programledare för att hon tillhörde tv skapade ett enorm engagemang och ledde till diverse livliga diskussioner. Men nu har det gått en vecka sedan beskedet om rollerna kom och Carolin får äntligen lätta sitt hjärta.

- Det känns jättebra, nu jävlar kör vi! Säger Carolin medan fotoblixtarna smäller av inne i studion.

Årets programledare presenterade


Cassandra Alm och Carolin Alkegård leder Melodi 10 på tisdag. Foto: Emma M


I går skrev Frispråkarn att Cassandra Alm var en av programledarna. I dag presenterades hon som sidekick till Caroline Alkegård som blev programledare.

- Det ska bli jättekul! Säger Caroline Alkegård.

Under gårdagen tog Frispråkarn även kontakt med Caroline som verkade hopplös dagen innan presskonferensen.

Hon höll god min eftersom hon mindre än en dag senare presenterades som programledare tillsammans med sidekicken Cassandra Alm.

- Det kommer att bli grymt, säger Caroline Alkegård.

Kollegan Cassandra verkade inte särskilt besviken över att få vara sidekick och inte den som leder evenemanget.

- Båda känns lika roligt, så det var vilket som.

Marcus Simm


Två mycket glada tjejer som ser fram emot att leda det stora musikevenemang. Foto: Emma M

Oklar bakgrund till "Make up your mind"

Låten "Make up your mind" handlar om två tjejer som blir utspelade av samma kille. Enligt uppgift ska texten vara baserad på en sann historia.
- Det har jag ingen kommentar till säger Klara Nilsson, låtskrivare och artist.


Repetitionerna har senaste vackan gått trögt för Fanny och Klara. Med en sjuk trummis har dem fått repa låten utan takt. Till det har dem själva också känns sig krassliga. Trots motgångarna är målet högt satt.
- Klart vi vill vinna tävlingen det är därför vi ställer upp, säger Klara Nilsson.

"Make up your mind" är skriven av Fanny Forslund och Klara Nilsson som tillsammans kommer att framföra den på Melodi 2010. Det är en 60-tals doftande historia som tjejerna jobbat fram under en längre period. Låten handlar enligt Klara Nilsson om hennes och Fannys alteregon som förda i mörkret av samma kille.

Har det här hänt er på riktigt?

- Nej... det har jag ingen kommentar till, säger Klara Nilsson


Text och bild: Henrik Boman

Så här följer du presskonferensen

Följ presskonferensen via live tv-sändning och snabba liverapporter på Frispråkarns Twitterfeed.

Snart börjar presskonferensen, klockan 13.00, där bland annat bidrag och artister i Melodi 10 presenteras.

Frispråkarn är självklart på plats.

Du kan följa presskonferensen via live tv-sändning där du får allt i sin helhet. Dessutom kan du hänga med i Frispråkarns Twitterfeed.

Marcus Simm

Dra åt kärleken

Martin Nyman med låten Surrender to love, direkt från hjärtat.
— Även om livet kan vara mörkt, kallt och trist så finns det mitt i allting kärlek.

Kapellet är nästintill tomt men strax öppnas dörrarna och in kommer Martin med flera musikare i följe. Nu ska det repas, kompisarna ropar efter Martin att att det är bråttom när han sätter sig bland stolsraderna för en intervju. Men lite tid kan han undvara för Frispråkarn.
— Låten handlar om kärlek, att den alltid finns omkring oss. Det finns inte bara en typ av kärlek, det vill jag få fram. Kärlek är olika för alla.

Martin tycker det är viktigt att lyssnaren ska få bilda sig en egen uppfattning av låten. 
— Jag hade en plan och visste precis vad jag ville ha fram med det hela, jag vill inte skriva låten för min egen skull, utan för folket som lyssnar.  

Han berättar att han har mycket tankar i huvudet som han vill få ut med hjälp av musiken, en rad fyller en annan och det flyter bara på med sångtexter när han skriver. Hans huvudinstrument är gitarr och tillsammans med den, en rad olika känslor och ett klart kärleksbudskap föddes låten Surrender to love. 

Varför vinner just du Melodi 10?
Det finns inte en vinnare utan åtta stycken, alla bidrag som ställer upp i Melodi 10.

text och foto: Madeleine Nilsson

Martin Nyman (längst till höger) tillsammans med musikarna i kapellet

Livet i nuet

Hanna Eriksson med bidraget "This is the life" är tjejen som tar det med ro.
— Budskapet med låten är att vi ska ta vara på tiden.

Med sitt glada ansikte lyser hon upp det lite grådassiga vädret. Hon har bråttom till repet i kapellet men ger av sin tid för en kort intervju. 
— Vi stressar så mycket genom livet, vi borde ta mer vara på tiden, stanna upp ibland.

Låten kom till genom att hon bara spelade på pianot. Budskapet var viktigt och Hanna funderade på vad hon ville få fram, nu är låten färdig sedan tre veckor tillbaka och redo för den stora festivalen på Kaggeholm

Hur tar du vara på tiden?
Genom att vara med mina vänner, och ibland tillåta mig att bara göra ingenting, bara få vara.

Varför vinner du Melodi 10?
Min låt är en glad låt med showigt nummer, ett glatt budskap och melodi. Därför vinner jag.

text och foto: Madeleine Nilsson

Hanna Eriksson vid flygeln i kapellet.

"Jag är inte sugen att vakta utrustningen"


Astrid Eriksson hade inte varit sugen att vakta den dyrbara utrustningen, och har inte heller blivit tilldelad någon roll som tidigare år . Foto: Marcus Simm

Allt är inte bara jubel och klang när det handlar om Melodi 10.
Det finns även baksidor. Vaktandet av värdefull utrustning har ifrågasatts.
- Jag tror inte att någon är tvungen att vara vakt under nätterna, säger Astrid Eriksson, internatansvarig.


Det är bara journalisterna på skolan som inte vaktar den dyrbara utrustningen till årets stora evanemang.
- Det är inte någon fråga om att de är opålitliga. Jag tror mest att den klassen har väldigt mycket att göra med bevakningen, berättar Astrid Eriksson.
Däremot är elever från de övriga linjerna vakter, främst handlar det om att ha extra bevakning av utrustningen under nätterna.
- Jag vet inte om det är skolan eller elever som har bestämt detta. Men det måste vara frivilligt av de elever som vill vakta, annars tror jag skolan hade gått in med personal, menar Astrid Eriksson.
- Samtidigt blir det också lite utav en charm eftersom det handlar om ett totalt engagemang från allihopa på skolan, säger hon.

"Ingen roll i år"
Astrid Eriksson var en populär nalle i förra årets produktion. Den här gången ser det dock ut som att hon endast får vara publik.
- Jag har inte hört någonting från de ansvariga. Det verkar som att det inte blir någon roll för mig den här gången, berättar hon.
Mellan bidragen hade andra elever agerat den där nallen via videoinslag. När det sista bidraget hade spelats var det däremot Astrid Eriksson som äntrade scenen som nalle.
- Det har varit till stor glädje för mina barnbarn, säger hon.

Marcus Simm

Vissheten om kärleken

Under en kvick fika i Bamba får Frispråkarn en stund med Isaac Jonsson som medverkar i Melodi 10 på tisdag. Hans låt "Don´t you know" handlar om kärlek och behovet av att älskas.
— Vi människor tar ofta till korta lösningar för att bli älskade.

 Behovet finns alltid där, behovet av kärlek. Men människan ska inte älskas av prestationer, utan av att bara finnas till, menar Isaac. Han talar kort och precist om sitt bidrag innan han ilar iväg till repet. Låten handlar kort och gott om att alla alltid är älskade, att människan ska komma till insikt om att hon är älskad av något större.
— Låten kom till som de flesta andra låtar, man sitter och spelar och kommer på. Jag är pianist i huvudsak, det här är min första låt jag tävlar med.

Varför kommer du att vinna?
— Jag är glad att vara med i Melodi 10. Har inte haft så stor tanke på att vinna, om jag vinner så gläds jag över att ha gjort en låt som folk tycker om.

text och foto: Madeleine Nilsson

Isaac Jonsson ställer upp i Melodi 10



Sjuka artister

Repetitionerna av årets Melodifestival är i full gång. Bidragen körs fram och tillbaka för att slipas till för finalen. Två artister som lyser med sin frånvaro är Fanny Forslund och Klara Nilsson som tillsammans har skrivit bidraget "Make up your mind". Enligt uppgift så är Fanny på vårdcentralen och när frispråkaren når Klara Nilsson meddelar hon att hon känner sig krasslig.
- Jag vilar mellan repetitionerna och känner mig lite sjuk, säger hon.

Klara Nilsson hoppas dock kunna genomföra dagens repetitioner som planerat och meddelar att det inte rör sig om någon allvarlig sjukdom.

Henrik Boman

Presskonferensen LIVE 13.00


Första lyssningen av låtarna

Frispråkarn har nu tagit del av årets bidrag i Melodi 10. Det är en brokig skara låtar som efter några lyssningar sakta men säkert börja sätta sig, några mer än andra.

För att sammanfatta årets åtta bidrag efter ett bidrag men ett ord, nej förlåt två blir det högt och lågt. Det finns ett par tre riktiga guldkorn och några låtar som inte går någonstans. Det är en gemensam poplinje som går igenom samtliga bidrag där distade gitarrer och falsettsång har lämnats åt sidan. Den kvinnliga delen av startfältet utmärker sig mest, tätt följt av en kille som är med i guldkampen.

Duffy, Amy, Maja  som de sista åren bidragit till ett uppsving för bombastisk soulpop har färgat tjejerna. Det finns likheter såväl i melodi som i arr och frasering. I killarnas bidrag går referenserna från Bo Kaspers Orkester till Creed, en låt sticker ut och har goda chanser att ta hem hela rasket. Jag hoppas och förutsätter att de tävlande har jobbat vidare då Martin, Tove, Klara och Fanny behöver konkurrens.

Recension av bidragen kommer i morgondagens tidning

Henrik Boman


Dansarna utan lokal

Andrea Abrahamsson är en utav alla dansare som ska stå bakom artisterna under Melodi 10 på tisdag. Allt måste vara på plats, men hur gör man utan danslokal?
— Vi får inte ens vara i vår danssal! Nu får vi öva i bibblan och i klassrum, vilket som inte är förmånligt för oss, det är jobbigt.


Andrea har förståelse för TV-eleverna som även dem måste ha allt på plats. Men helst vill hon öva i gymnastiksalen.  
— Det blir lite mer komplicerat men vi får göra det bästa av situationen. 

 Danseleverns fick reda på låtarna och musiken igår och började öva danser idag så det blir mycket träning och stress framöver. Men Andrea vill se ljust på saken och tycker det är roligt att få göra det här tillsammans med musikarna.
— Vi lyssnar på låtarna, kommer på danssteg. Inspiration till stegen kommer från texten. Det är roligt och showigt!

Hur förbereder ni er inför den stora kvällen?
— Tränar mycket, sover mycket, äter mycket. Jag är inte upprörd över att inte ha salen, men lite irriterad. Nu blir det dans bland biblioteksböckerna. Det får funka.

text och foto: Madeleine Nilsson

Andrea tycker det är tråkigt att inte kunna öva i danssalen


"Tv-elever borde ha förtur"



Kampen om programledarplatserna har varit hård och omgetts av mycket hemlighetsmakeri. En av de som kämpat hårdast är TV- linjens Carolin Alkegård.
- Jag älskar hela grejen och skulle passa väldigt bra som programledare, säger hon
.

Sedan Charlotte Perellis Eurovision vinst i Jerusalem 1999 har schlager varit ett av Carolin Alkegårds största intressen. Hon delar det med sina vänner som varje år gör melodifestivalen till ett eget litet event.
- Vi gör det till en helkväll. Det är en enda lång fest tills Eurovision när hela Europa samlas och har kul, säger Carolin Alkegård.

Hon är en av dem som varit mest aktiv med att marknadsföra sig själv som programledare för Kaggeholms Melodifestival. Hon känner i efterhand att det blev en liten för stor grej av en inte så stor sak.
- Det blev en så uppförstorat allting. Det finns dom som är emot nytänk och ja, det är väl inte så svårt egentligen, säger hon.

Förra året var Maria från Journalistlinjen programledare, som sidekick hade hon Björn från Tv. Carolin menar att det egentligen är ganska lätt löst vem som ska leda melodifestivalen.
- Tv eleverna borde ha förtur. Det är klart det är bra att alla får vara med med om någon brinner för det borde man ta hänsyn till det, säger Carolin Alkegård.

Du känns lite uppgiven...
- Du säger det... avslutar Carolin Alkegård.

Henrik Boman

Programledare till Melodi 10

Imorgon avslöjas programledarna för årets melodifestival. Redan nu kan Frispråkarn avslöja vilka kandidater som ligger bäst till. Enligt källor har valet fallit på Cassandra Alm i J1 och Belal Abou Dabous från danslinjen.

Sju personer sökte jobbet som programledera för Melodifestivalen. Bland de sökande kan nämnas Caroline Alkegaard, Markus Simm, Belal Abou, Viktoria Ahlman och Cassandra Alm. Enligt uppgift har juryn varit ute efter en tjej och en kille som ska leda festivalen, klockan 13.00 på torsdag avslöjas programledarna i gymnastiksalen.

Henrik Boman


Cassandra Alm J1

Robotkul ska locka tittarna

Under Onsdagen spelade Tv linjen in inslag som kommer att läggas in under sändningen av Melodifestivalen. Iklädda folie agerade två av eleverna robotar, med i inslaget var även läraren Johanna Litsgård Lebourne.
- Johanna älskar att få vara med i de här typen av inslag. Mats var med igår och var också väldigt road säger Daniel Olofsson projektledare för festivalen.

Tre segement med humoretema spelas in för festivalen. För koncept och Idè står Petter Thermenius från Tv-klassen. Medvekrar gör elever från olika klasser samt några av lärarna.

Henrik Boman





RSS 2.0